Kiinteä maalijäte, liimajäte, lakkajäte

Yleistä

Kiinteällä maali-, liima- ja lakkajätteellä tarkoitetaan kaikkia teollisuuden, kaupan, yksityisten kuluttajien ja kunta-asiakkaiden maalijätteitä, liimajätteitä ja lakkajätteitä. Vaarallisiksi näistä aineista luokitellaan palavat eli öljyliukoiset jätteet. Maalijätteillä voi olla myös muita vaaraominaisuuksia, kuten syövyttävä tai ympäristölle vaarallinen. Kiinteä maalijäte eroaa nestemäisestä, luonnollisesti siten, että aine on kovettunut, eikä ole nestemäistä. On ihan tyypillistä, että maalijätteessä on sekä kiinteä että nestemäinen osa. Nestemäinen osa erotetaan erikseen ja siitä tehdään kierrätyspolttoainetta, jos maali on ominaisuuksiltaan palavaa.

Keräys ja säilytys

140-, 240-, tai 660-litrainen jäteastia. Joskus harvoin IBC-pakkauksessa. Maalijäte voi myös olla pakattuna eurolavalle irtonaisina purkkeina, jolloin varmistettava purkkien tiiveys, etteivät ne vuoda. Tällainen eurolava on hyvä kelmuttaa huolella, että purkit eivät lentele pitkin autoa.

Kuljetus

Kappaletavararahti

Käsittely

Metalli erotetaan, jos se vain on mahdollista. Joskus purkin sisäinen jäte on niin kovettunut purkkiin, että erottaminen on mahdotonta. Metalli kierrätetään uusiokäyttöön mahdollisuuksien mukaan. Kiinteä maalijätetä erotetaan astiosita terminaalillamme käsityönä. Kiinteä maaliosa toimitetaankorkealämpötilapolttoon, jossa siitä tehdään kaukolämpöä.